Být dominikánem neznamená být víc než křesťan, ale způsob, jak být křesťan

Několik pravidel pro kamenování proroků

19. 3. 2014 11:34
Rubrika: Humor

 

Ve starověku lidé používali kameny šikovné do ruky. Je to přímočarý postup s vysokou účinností. Pár dobře mířených ran kamenem a Boží hlas je umlčen. Ovšem Bůh se jen tak nedá a povolává nové a nové proroky, takže se člověk někdy docela nadřel. Ve starověku byli lidé zvyklí na těžkou manuální práci, ale dnes musíme zvolit sofistikovanější způsoby.

1) Když někdo zkusí tvrdit, že slyšel Boží hlas, je třeba ho bít a bít. Samozřejmě ne fyzicky, máme dostatek humánních prostředků. Jako první věc je třeba ho přesvědčit, ať se přizná, že si to vymyslel.

2) Když trvá na svém, trestat: odmítat pozornost, uznání, náklonnost, mlčet, tvářit se odmítavě, okatě vzdychat nad jeho ubohostí, litovat jeho špatného stavu, dostat ho do izolace.

2) Pokud se ani potom nepřizná, že si to vymyslel, je třeba mu upřímně říci, že nežije v realitě, že jeho představy o Bohu jsou falešné a že si něco namlouvá. Že je to únik z jeho špatné rodinné, finanční, osobní (nehodící se škrtněte) situace a že když přijme sebe a svou situaci, Boží hlas zmizí a z něj bude opět radostný křesťan, stejný jako ostatní. Jen je třeba dát větší důraz na pravdivost.

3) Pokud je paličatý a zatvrzelý a nechce svého bludu nechat, můžete ho zkusit vynervovat, aby jednal zkratkovitě a hystericky, a pak ho snadno přesvědčíte, že nemá nervy v pořádku a měl by se jít léčit. Hloupé je, když nemá žádné hysterické sklony, jedná klidně, a hystericky se rozčílíte vy sami. Můžete situaci zachránit prohlášením, že je chladnokrevný manipulátor a vy jste vlastně jeho oběť. A že by se měl jít léčit. Tím jsme se dostali jinou cestou k témuž výsledku.

4) Někteří zvlášť vytrvalí a cílevědomí jedinci nelitují času a námahy, oběhají psychology, psychiatry a psychoanalytiky, aby se k vám po několika letech vrátili s potvrzením o svém duševním zdraví. Tady už bruslíme na docela tenkém ledě a je na místě obezřetnost. Pokud jste pevní v kramflecích, můžete s rozhořčením vyjádřit své pohoršení nad takovým rouháním a svatokrádežným jednáním a zcela s tím člověkem přerušit vztahy. Ale riskujete, že zemře v pověsti svatosti, a vy se dostanete do protokolu ke svatořečení jako ten, co vytrvale bránil Boží vůli. Proto se zdá výhodnější vyjádřit podivení nad tím, že to potvrzení donesl právě vám, vždyť vy jste přece byli vždycky na jeho straně a důvěřovali jste mu. Jeho vzpomínky jsou vůbec nějaké divné a neodpovídají skutečnosti.

Zobrazeno 5149×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio