Být dominikánem neznamená být víc než křesťan, ale způsob, jak být křesťan

Ve Finsku nesolí silnice

7. 10. 2014 15:25
Rubrika: Humor
Profesionální překladatelé v Bruselu prohlásili, že slovní spojení „finsky snadno a rychle“ je oxymoron (spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje, např. ohlušující ticho). Navrhli opravu: „finsky těžko za padesát let“.
Fin Paavo, který byl u nás o Vánocích, říkal, že jeho maminka nechápe, jak může mít někdo problém naučit se finsky. „Vždyť u nás to umí už docela malé děti“, diví se.

**************************

Když jsem sestavovala článek o finské církvi, bylo nutné prostudovat tuny materiálu, a nevěřili byste, co všechno se přitom člověk dověděl. Kromě toho náš syn Matěj nám občas posílá zajímavé zprávy z finských novin. Některé věci stojí opravdu za to, i když do seriozního článku se nedostaly.

***************************

„V metru se srazily dva vlaky dvoukilometrovou rychlostí. Jeden posunovač si udělal bouli. (To je, panečku, železniční neštěstí!)

„V centru města Tampere byla nalezena zmrzlá kráva. (Kde se vzala kráva uprostřed města?)

„Policie chtěla legitimovat muže, který běhal po městě nahý. Žádali ho, aby se oblékl, ale on jim utekl. (Očividně nebyl ozbrojen, tak se za ním nehonili.)

„Opilý muž hledal po městě opici. Všichni se mu vysmáli a poslali ho domů, aby se z opice vyspal. Po jeho odchodu byla nalezena v obchodním domě Ikea volně pobíhající opice. Zřejmě utekla svému chovateli. (To je tak, když se člověku nevěří.)

„Finská policie vyřešila 50 let starou vraždu. Pachatel mezitím zemřel stářím. (A my si stěžujeme na pomalou práci naší policie!)

„Starší manželé ve Švédsku při předvánočním úklidu objevili ve svém rodinném domku tři sta let starou kostru. (A já si dělám výčitky, že neuklízím dost často.)

„V centru Helsinek byl objeven muž, který nereagoval na žádný z jazyků, používaných ve Finsku (ruština? švédština? somálština? zkusili všechno?). Při vyšetřování se zjistilo, že je to rumunský bezdomovec, který byl v Rumunsku už před deseti lety prohlášen za mrtvého. (Když se v centru města může objevit zmrzlá kráva, proč ne rumunský bezdomovec.)

Zprávy ze zahraničí:

„V Dánsku požádal muslim taxikáře, aby vypnul hudbu, že uráží jeho náboženství. Když se udivený taxikář ptal, proč hudba uráží muslimy, muslim prohlásil, že za Mohameda žádná hudba nebyla. Taxikář se muslimovi omluvil, hudbu vypnul, pak zastavil u chodníku a rázně muslima vyzval, ať si vystoupí a počká si na velblouda, protože za Mohameda žádné taxíky nebyly. (Následně byl taxikář zatčen policií za urážku muslimského náboženství. Ale řekl mu to pěkně.)

„Američtí policisté honili a chytili lva. Přivolaný veterinář jim řekl, že se jedná o křížence labradora s pudlem. (Někdo schválně vyšlechtil psa baskervilského, aby ztrapnil policisty?)

U nás se také občas objeví zajímavá zpráva. Například tahle o Městské policiii Brno: V přehradě plavalo mrtvé prase. Strážníkům přesto uplavalo.

***

Ve finském městě Tampere napadlo přes noc tři metry sněhu. Městská vyhláška doporučila občanům, aby po dobu kalamity nejezdili na bicyklu. (U nás nedoporučujeme při pár centimetrech jezdit ani vlakem.)

Z Helsinek každý den vyplouvá ledoborec, aby protáhl cestu trajektům. Stockholmský přístav přes zimu vůbec nezamrzá. Finové tvrdí, že je to množstvím buzerantů ve Stockholmu.

Ve Finsku se nikdy nesolí silnice. Okamžitě by se seběhli sobi z celého okolí, aby olizovali sůl, a auta by je musela objíždět po poli.

Finská policie je jediná na světě, která místo cvičených psů používá k vyhledávání drog cvičeného soba. (Má levnější provoz, stačí mu tráva a trochu kokainu.)

Finové a Laponci žijící v blízkosti polárního kruhu dávají velký pozor, aby svým dětem neřekli, ať jsou do tmy doma. Mohly by se jim taky vrátit až za půl roku.

Finská vodka se vyrábí ze speciálního šestiřádkového ječmenu, který roste jen za polárním kruhem, a z vody z ledovců. (Takže žádné globální oteplování. Ledovce mizí, protože Finové je prochlastali ve vodce.)

Na různých akcích můžete vidět stánky s hotdogs. Asi budete překvapeni, když vám prodavač plácne párek s hořčicí přímo do papírového sáčku, bez jakéhokoliv pečiva. (No co, na chleba se těžko dělá.)

Finsko je jediná známá evropská země, kde ve statistikách domácího násilí převažuje násilí páchané ženami na mužích. (Žena muže bít může, když je oslaben vodkou.)

Neznám jinou zemi, kde vám zaměstnavatel zapůjčí kromě služebního auta také služební sobí nebo psí spřežení.

Finové se velmi rádi prohání po moři – na sněžném skútru. I koupání v moři si představují tak, že se vyseká díra do ledu. Pokud je teplota vzduchu kolem -50 stupňů, tak může být voda velmi příjemná.

Finové velmi rádi rybaří. Kromě rybářských potřeb ovšem potřebují ještě lyže, lopatu, sekeru, deku a vodku. Na lyžích přijedou k jezeru (nebo zhruba tam, kde v létě bylo jezero), lopatou se prohrabou k zamrzlé hladině, sekerou vysekají díru do ledu, zabalí se do deky, popíjí vodku a chytají ryby.

„Finsko je nádherná země, jeden nádherný les, sem tam domek, sem tam více domků pohromadě, což se nazývá město a pak zase jen čistý les. (Cituji jednoho českého návštěvníka. Má pravdu. Jediné skutečné město ve Finsku jsou Helsinki.)

Specialitou Finska jsou obrácené mrakodrapy. U nás se staví domy 15 pater nad zemí a dvě patra pod zemí. Finové to staví opačně, proto třeba finská univerzita vypadá zvenku jako dvoupatrová vilka. Důvod je prostý. Pod zemí tolik nemrzne, ušetří se na vytápění. A svítit se musí stejně, protože půl roku je tma i nahoře. Kromě toho je druhého půl roku nahoře pořád světlo. Finové suší prádlo a říkají: „Co neuschne přes den, uschne v noci na sluníčku.“

95 % Finska pokrývá les. Zbylá procenta připadají na jezera, palírny vodky a něco málo zbylo na Helsinky.

Finština je tak obtížný jazyk, že ho neumí ani všichni Finové. Rodilí Finové se stejně dorozumívají pouze pohybem očí a občasným zakašláním.

Finové sami o sobě tvrdí, že odešli tak daleko na sever proto, aby nemuseli s nikým mluvit.

Finština s oblibou zdvojuje hlásky ve slovech. Je to pravděpodobně tím, jak Finům v mrazu drkotají zuby.

Finština nemá budoucí čas. Zlí jazykové tvrdí, že finská mentalita je tak depresívní, že ani žádnou budoucnost neočekává.

Spisovná finština, která se učí ve školách, je jazyk, kterým se nikde nedomluvíte. Hovorová finština se od spisovné silně odlišuje. Naštěstí skoro všichni Finové umí anglicky. (Pokud neumí, říkají na všechno joo.)

Výhodou finštiny je, že se vyslovuje přesně to, co se napíše. (Zkuste přečíst slovo hääyöaie...) Horší ovšem je, že Finové mají tendenci tímto způsobem vyslovovat i anglická slova a netuší, proč tím způsobují veselí (např. slovem uživatel - user).

Proč se učit finsky? Studium finštiny posiluje důvěru ve své vlastní schopnosti. Pokud jste schopni naučit se finsky, jste schopni naučit se cokoliv. Dalším důvodem je, že má lepší a zvukomalebnější nadávky než kterýkoliv jiný jazyk, perkele!

Pokud se chystáte na dovolenou do Finska, určitě se naučte slovo Jääkiekonmaailmanmestariturnaus nebo Jääkiekonmaailmanmestaruuskilpailut - oboje to znamená mistrovství světa v ledním hokeji.

Druhým užitečným výrazem je Minulla on kylmää. - Je mi zima. (Učit se Je mi teplo je zbytečné.)

Pokud si chcete výuku finštiny zjednodušit, nepoužívejte vůbec slovesa. Počet chyb se tím sníží o 20%. Můžete srazit dalších 35%, když vynecháte přídavná jména, příslovce, zájmena a číslovky, přestože konverzace bude v takovém případě poněkud jednotvárná – ale můžete gestikulovat a pomáhat si slovy joo a perkele.

Finové mají ve státním znaku lva. Tvrdí o něm, že je dementní, pravděpodobně z několikáté generace alkoholiků, protože si probodává hlavu mečem a ještě se u toho směje s vyplazeným jazykem.

Finská hymna je švédská báseň, přeložená do finštiny, tak podobná jedné maďarské básni, že je tu podezření z plagiátu. Jako nápěv se používá německá pijácká píseň, kterou navíc jako hymnu používají i Estonci. Kromě toho nikdy nebyla oficiálně vyhlášena jako hymna, pouze se tradičně používá. (Na co starosti s hymnou. Hlavně, když je dost vodky.)

Finská studentská asociace, která poskytuje svým členům různé studentské slevy, se jmenuje Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto. Když tato tři prostá slova posté vypisujete na složenku (protože devadesátkrát jste se spletli), naučíte se je lehce zpaměti. Zajímavé je, že zatímco u nás mají studenti slevy na koncerty, do knihoven a na vlak, ve Finsku je to především studentská sleva na vodku.

Kdybyste hledali na internetu finské katolíky, stačí vyťukat do vyhledávače jednoduchý název PYHÄN HENRIKIN KATEDRAALISEURAKUNTA, tedy farnost při katedrále svatého Jindřicha. Pokud se dostanete na finské stránky a vybafne na vás slovo jatka, není to soucit s vašimi těžkostmi při orientaci ve finštině, ale vybízí vás k pokračování na další stránku.

Celé Finsko tvoří jedinou diecézi, a to helsinskou, kde působí asi 25 kněží. Jak poznamenala moje kamarádka Marcela, ve Finsku musí být snadné udělat církevní kariéru.

Nakonec, abyste si udělali vlastní obrázek o svých možnostech, můžete se naučit finsky apoštolské vyznání víry. To se vždycky může hodit.

Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Ja Pyhään Henkeen, pyhän katolisen kirkon, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän. Aamen.

Zobrazeno 3849×

Komentáře

SpeedyRESCUE

Dlouho jsem se takhle nepobavil :) fantastický! :)

Mirek8309

Super! Jenom aby tenhle článek Finové nenašli, nebo nám EU zakáže Signály.

Marie Kučerková

Skvělý článek! :D nasmála jsem do aleluja:D

Bětínek

Fakt úžasnýýý :) Měla jsem finštinu jeden semestr a moc mě to bavilo. Bylo fajn učit se jazyk, kterému nikdo u nás nerozumí. Ale teď už na ni nemám čas, možná někdy později :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio