Být dominikánem neznamená být víc než křesťan, ale způsob, jak být křesťan

Rožněte, vy vůlové!

19. 11. 2015 11:21
Rubrika: Rodinný život

     Mnohdy mezi námi dochází ke komickým nedorozuměním, protože stejně znějícím slovům různě rozumíme. A nemusí jít přímo o cizince. Když řeknete v Čechách „Rožněte!“, zpravidla se nechápavě zeptají „Co máme rožnit?“ My na Moravě nechápeme, jak může být někdo tak hloupý a nevědět, že rožnout pochází z „rozžehnout“, tedy rozsvítit. Kdybychom chtěli dát maso na rožeň, tak bychom ho přece grilovali, no ne?

     Jednou se děti ptaly: „Co je to vůl? V betlémě stojí u jeslí vůl a osel, ale co je to ten vůl? Vypadá jako kráva! Je to nějaká kráva?“ A tak jsem vysvětlovala, že když se narodí telátko, je to buď bejček nebo kravička, ale bejček se zpravidla zabije a sní, zatímco kravička se nechá, protože nám dává mlíčko. Ale kdysi, když nebyly traktory, tak se někteří bejčkové nechali žít, protože mají obrovskou sílu a mohou tahat vozy. Jenže bejček, když vyroste, je moc divoký a kdyby se splašil, oral by pluhem silnici nebo převrhl vůz. Proto se vykastruje a pak je z něho vůl, volek. Silné a trpělivé zvířátko, které je velmi užitečné. Často se voli zapřahali do jha, protože dva utáhnou ještě víc než jeden.

     „A co je to jho? To je takový chomout?“

     „Ne, ne, chomout se dává koním.“

     Já jsem ještě jho viděla. Když mému dědovi znárodnili hospodářství, dlouho schovával žebřiňák, stroje a nářadí, aby byl nachystaný, až „ten zkurvený komunismus“ pomine. Jenže se toho nakonec nedožil.

     Měl ve stodole taky jho. Do jha se zapřahaly dvě krávy nebo dva volci. Krávy měly jho přes plece, voli na hlavě mezi očima a rohy, protože měli silné krky a tvrdou hlavu. Jho bylo z pevného dřeva, nad párou vytvarovaného a vypolstrovaného, aby netlačilo, jinak by to zvířata bolelo a netáhla by.

     Víte, proč nemůžete zapřáhnout do jha dva koně? Neumí táhnout stejnoměrně. Pohazují hlavou, poskakují, každý má jiný krok. Proto jsou zapřaženi každý do svého chomoutu, a ten je teprve připřažen k oji vozu. Volové nebo krávy kráčí pomalu, ale trpělivě a stejnoměrně. Také Pán Ježíš říká „Vezměte na sebe mé jho, mé jho netlačí.“ Hádejte, kdo bude tím druhým volem v zápřahu, když na sebe vezmete Kristovo jho?

     Dante Alighieri ve své Božské komedii také používá obraz dvou volů v zápřahu, když říká:

Jak voli, již jdou svorně ve jho spjati,

já s onou duší stíženou šel stále,

jak dopřál sladký mistr s ní se bráti.

     Děti pozorně poslouchaly, jak jsem jim před očima vykreslovala minulost, formana Šejtročka s koňmi a volský potah. Než jsem to všechno stačila dětem vypovědět, zablikala žárovka a zhasla. Malý Teoušek se rozlobil a v domnění, že to někdo dělá naschvál, zakřičel: „Rožněte, vy vůlové!“

Vyšlo v časopise Rodinný život 4/2015

Zobrazeno 3456×

Komentáře

PetraO

Je to tak. Do třeťáku na gymplu k nám přišla nová spolužačka. Pocházela z Čech a zkraje měla z naší moravštiny docela hokej (a to nemluvíme nářečím). Slova "rožni", "žufánek", "kabanos" byla pro ni naprosto exotická...

martini-maria

"Hádejte, kdo bude tím druhým volem v zápřahu, když na sebe vezmete Kristovo jho?" ... Díky... fakt pěkné... a silné...

Vianney

Mám hromadu příbuzných na moravském Horácku v malé vesničce a docela slušně jsem za roky svého života pochytil tamní nářečí. Občas jsem s tím trošku "provokoval" na střední škole (v severních Čechách), když na to byla nálada. Spolužáky to obvykle poněkud rozhodilo.

Hosanna

to martini-maria: To je jádro sdělení, jsem ráda, že jste to vyhmátla.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio