Být dominikánem neznamená být víc než křesťan, ale způsob, jak být křesťan

Je Pán Ježíš špindíra?

16. 8. 2019 14:57
Rubrika: Rodinný život

     V neděli ráno u babičky se tak dobře spinká... Jenže se musí do kostela.

     „Kristýnko, vstávej! Je čas!“

     „Mhmhmmm...“

     „Kristýnko, pojď! Ať se stihneš nasnídat!“

     Nééé, ještě deset minut, ještě aspoň pět minut! Honem se zavrtat do teplého pelíšku. Každý den se musí vstávat ‚do té blbé školy‘ a v neděli navíc ‚do toho blbého kostela‘. A dětem se tak strašně nechce... 

     Nakonec přece vstala a nasnídala se. Loudá se. 

     „Kristýnko, už musíme jít. Pojď si obout boty!“

     „Ale já si musím ještě vyčistit zuby.“

     „Nemůžeš si je vyčistit, až přijdeme? Máme málo času, přijdeme pozdě.“

     „Ne, to nemůžu. Nemůžu odejít bez vyčištění zubů. To prostě nejde!“

     A tak nervozně s dědou čekáme, až si vyčistí zuby. Naštěstí se už neloudá, pospíchá, takže dojdeme přece jenom včas.

     A v evangeliu se čte: „Proč tvoji učedníci jedí neumytýma rukama?“ Člověk by čekal, že Pán Ježíš pošle apoštoly šupem do koupelny, aby si umyli ruce před jídlem, jako to dělají maminky a babičky, však také děti pozorně poslouchají, co přijde.

     Jenže Pán Ježíš se pustí do farizejů: „Pokrytci! Dobře to o vás řekl Izajáš, že mě uctíváte rty, ale vaše srdce je ode mě daleko!“ Děti se tváří zmateně – tedy ty, co poslouchají a nedloubají se zrovna v nose. Že by Pán Ježíš byl špindíra, který se nerad myje? A jeho učedníci jakbysmet? 

     Pokračování moc nevysvětlilo. „Člověka neposkvrňuje to, co do něj vchází zvenčí, ale to, co z něj vychází.“ Ano, hovínko v plínkách, rozmazané až na záda, tomu děti rozumí. To už se nechají dokonce umýt dobrovolně. Ale mýt si ruce nebo si nemýt ruce? 

     Kristýnce to taky vrtá hlavou.

     „Podívej, když se budeš celý život mýt, čistit si zuby dvakrát denně, sprchovat se, šamponovat si vlasy, co se stane, když umřeš?“

     „Dají do hrobu moji voňavou, vymydlenou mrtvolu,“ zubí se vesele Kristýnka.

     „A duše půjde do nebe nebo do pekla?“

     „No, to nevím,“ zarazila se Kristýnka.

     „A to je právě to, na co Pán Ježíš myslel. Umývat se je správné, ostatně on se taky umýval. Existuje nemoc, žloutenka, které se dokonce říká ‚nemoc špinavých rukou‘. Když někdo dostane žloutenku a doma nejsou zvyklí si mýt ruce, dostane žloutenku celá rodina. Ve středověku řádilo mnoho nemocí, které se Židům často vyhnuly, protože se před jídlem umývali. To nařízení je opravdu správné. Ale zachrání ti to život zde na zemi, nepřivede tě to do nebe. A Pán Ježíš by moc chtěl, abychom za ním přišli do nebe. Proto mluví o tom, že horší je to, co člověka poskvrňuje zevnitř.“

     „Aha, tím myslí, když se někdo vzteká, nemluví s maminkou, trucuje, nechodí do kostela a tak?“

     „Ano, přesně tak. To jsou hříchy, špína, která nejde jen tak umýt vodou jako ruce. A tak, jako si člověk vypěstuje návyk, že si musí vyčistit zuby, než odejde z domu, tak si musí taky vypěstovat návyk, že v neděli ráno se vstane a jde se do kostela.“

     Zní to logicky. Jenže když u babičky v neděli ráno se tak dobře spinká...

Vyšlo v časopise Rodinný život 5/2018

Zobrazeno 1761×

Komentáře

radim24

Dobře, že si vysvětlila, že Ježíš mluvil jen o špíně pocházející z neumytých rukou. Onen verš: "„Člověka neposkvrňuje to, co do něj vchází zvenčí" by totiž mohl být snadno použit k argumentaci, že není třeba rozlišovat mezi čistými a nečistými potravinami. Ježíš však také řekl "Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit." Mt 5:17.

Celkově Bůh má na nás požadavek abychom byli svatí: 1 P 1:16  Je přece napsáno: "Buďte svatí, neboť já jsem svatý."

Jan 8:34-36  Ježíš jim odpověděl: "Amen, amen, říkám vám, že každý, kdo dělá hřích, je otrokem hříchu. A otrok nezùstává v domě navěky, syn zůstává navěky. Jestliže vás tedy Syn vysvobodí, budete opravdu svobodní."

radim24

Leviticus 11:44 Já jsem Hospodin, váš Bůh. Posvěťte se a buďte svatí, neboť já jsem svatý. Neposkvrňujte sami sebe žádnou havětí plazící se po zemi.

Leviticus 19:2-3  "Mluv k celé pospolitosti Izraelců a řekni jim: Buďte svatí, neboť já Hospodin, váš Bůh, jsem svatý. Každý měj v úctě svou matku a svého otce. Dbejte na mé dny odpočinku. Já jsem Hospodin, váš Bůh."

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio