Být dominikánem neznamená být víc než křesťan, ale způsob, jak být křesťan

Adventní zamyšlení

6. 12. 2019 11:11
Rubrika: Články | Štítky: advent

     S přicházejícím adventem mi vyvstává v mysli postava svatého Jana Křtitele. Tento největší z proroků je poněkud opomíjen, protože do Starého Zákona se už nevešel a v Novém Zákoně kolem něj rychle proběhneme, abychom se dostali ke Kristu. Co nám může říct tento vousatý hippie z přelomu letopočtu, oděný do velbloudí kůže?

     Jeho posláním bylo připravit cestu Pánu. To je poslání adventní. To je poslání dodnes velmi dominikánské.

 

     „Jsem hlas volajícího na poušti.

Připravujte cestu Pánu,

  vyrovnejte mu stezky!“

 

     Takto charakterizoval svatý Jan Křtitel sám sebe. Hlas volajícího na poušti. Je to program pro každého z nás. Každý křesťan, a tím spíše dominikán, má být hlasem volajícím v poušti dnešních velkoměst. Volajícím, křičícím celým svým životem. Příkladem, který křičí tak, že si lidé řeknou: „To je zvláštní, proč jsou ti lidé takoví? Jak mohou mít radost, když trpí stejně jako my, jsou propouštěni z práce jako my, jsou chudí a nemocní jako my? Co je vede k tomu, že jsou takoví nějací jiní?“

     Aby mohl Pán mezi nás přijít, musíme mu připravit cestu. V jakém stavu jsou naše stezky k druhým? Některé rozbité, ztracené, jiné zarostlé kopřivami a šípkovým trním. Jsou mezi námi neshody, rozbroje, neodpuštěné staré křivdy. Neochota ustoupit, nechuť odpustit. Slyšíte, jak na nás od Jordánu volá svatý Jan Křtitel? Vyrovnejte stezky, zdvihněte brány, zvyšte prastará průčelí, ať vejde Král slávy! Rozšiřte svá srdce v době adventní a nenechte je seschnout ani po Vánocích! Dejte ve svém srdci víc místa Kristu jako Jan Křtitel, který nás učí: On – Kristus – musí růst, já – moje já, které se pořád cpe dopředu – se musí zmenšovat. Boží přátelé se „zříkají stále onoho zlořečeného 'já' ve všech jeho podobách, aby dali velkodušně všechny své síly a všechnu lásku svého srdce Bohu“ (Hyacint Maria Cormier).

     Už se s vámi moc těším na Vánoce. Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis!

Zobrazeno 1094×

Komentáře

dromedar

"Jak mohou mít radost, když trpí stejně jako my"

Pokud je Vaším vzorem Jan Křtitel, nemělo by to být spíš "Proč jedí jenom suchý chléb a celoročně nosí smrdutý a kousající svetr z velbloudí vlny, když by se mohli radovat stejně jako my?"
JK podle evangelních zkazek nebyl "nadpřirozený radostník," ale (mnohý by dnes jistě dodal adjektivum "morbidní") kajícník.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio